Omistaminen on aliarvostettu taitolaji. Huono ja taitamaton omistaja tekee enemmän tuhoa kuin taitamaton operatiivinen johto tai syysmyrsky olipa sitten kyseessä sijoitus start-up –yritykseen tai perinteisen metsäpalstan omistaminen. Huolimaton omistaminen tuhoaa pääomaa, ja sitä kautta meidän kaikkien yhteistä hyvinvointia, olipa omistamisen kohde mikä tahansa.
Jos talon katon jättää paikkaamatta ja auton huoltamatta, varmaa on ainoastaan se, että molempien nykyarvolle saa sanoa näkemiin. Pahimmillaan omistamista demonisoidaan väittämällä sitä laiskaksi koroilla elämiseksi (tai jopa verenimemiseksi) kun taas aktiivinen ja arvonnousuun tähtäävä omistaminen on työ siinä missä mikä tahansa muukin. Esimerkiksi aktiivinen metsänomistaja hoitaa, jalostaa ja investoi metsäänsä, huono laiminlyö pakollisetkin metsänparannustoimenpiteet.
Omistamisessa on tärkeintä säilyttää maanisdepressiivinen asenne
Hyvä omistaminen vaatii tietoa, taitoa, tahtoa ja työtunteja yritykselle löytää juuri ne oikeat toimenpiteet omistetun kohteen pitkäaikaiselle arvonnousulle. Toimenpiteet ja keinot vaihtelevat esimerkiksi yrityksissä kasvuvaiheen mukaan. Välillä kasvua pitää ruokkia lisäpääomalla, välillä kasvua pitää suorastaan aktiivisesti hillitä riskien pienentämiseksi. Omistamisessa niin kuin yrittämisessä ylipäätään, olisi tärkeintä säilyttää maanisdepressiivinen asenne. Omata lähes maanista uskoa ja tahtoa silloin kuin ilmapuntari ennustaa jatkuvaa matalapainetta ja depressiivistä tämä-ei-voi-loputtomiin-jatkua varovaisuutta, kun kaikki käyrät sojottavat oikeaan yläkulmaan.
Yrityksissä aktiivinen osakkeenomistaja (toimipa sitten yrityksen hallituksessa tai ei) voi toimia hienosti tasapainottavana tekijänä operatiivisen johdon päivittäisille tunnemyrskyille. Varsinkin jos on jo itse ajanut omistaja-yrittäjän vuoristoradan päästä päähän tietää, että ainoa vakio on jatkuva muutos. Muutosta ei tule pelätä, koska siihen voi ainakin osittain varautua. Hyvän, kokeneen omistajan hyvät neuvot ovat monesti arvokkaampia kuin sijoitettu pääoma. Niistä olen onnekseni päässyt nauttimaan koko yrittäjäuran ajan.
Oma omistamiseni muoto on nykyjään kanssayrittäjyys, jossa sijoitan yrityksiin pääoman lisäksi omaa aikaani, muun muassa hallitustyön muodossa. Mikäli voitamme, teemme sen yhdessä. Jos taas kohtalona on kirvelevä tappio, sekin on tiimityön tulosta. Hyvissä tiimeissä pelaajilla on omat roolinsa, kuten omistamisessakin.
Kim Väisänen
Start-up sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri
Kim Väisänen on ehdolla Hyväksi omistajaksi 2017. Tutustu muihin ehdokkaisiin ja äänestä tai ehdota omaa Hyvä omistaja 2017 -ehdokastasi alta.