NOPEASTI MUUTTUVASSA MAAILMASSA OMISTAJILTA VAADITAAN PITKÄJÄNTEISYYTTÄ

”Usko siihen, mitä teet ja ota siihen riittävästi aikaa, vaikka kaiken pitäisi nykyään tapahtua samassa sekunnissa”, Kari Jussi Aho, yrittäjä-omistaja ja Rukakeskus-konsernin hallituksen puheenjohtaja neuvoo.

Kun Aho opiskeli 80-luvulla kauppakorkeakoulussa, ei yrittäjyyttä vielä arvostettu. Nuoret eivät haaveilleet yrittäjyydestä, vaan hakivat työpaikkoja isoista yrityksistä.

”Nyt se on kääntynyt toisinpäin. Omistajuus nähdään vielä kielteisessä valossa, ja se pitäisi saada muutettua”, Aho sanoo. Hän on edistänyt näkemystä omistajuudesta Elinkeinoelämän keskusliiton yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajana sekä hallituksen varapuheenjohtajana.

EK on tutkinut, millaista merkitystä omistajuudella on suomalaiselle yhteiskunnalle, ja laati toimintaohjelman, jonka avulla suomalaista omistajuutta voidaan kehittää. Raportissa kerrotaan, että omistajuudella on suuri merkitys yritysten kasvulle ja työllisyyden kehittymiselle.

”Tulevaisuuden hyvinvointimme edellyttää, että yritysten omistaminen on mielekästä ja palkitsevaa. Ilman omistajia ei ole yrityksiä eikä hyvinvointia”, Aho toteaa raportin alkupuheessa.

Myös Hyvä omistaja -raati kiittää Ahoa arvokkaasta työstä, jota hän on tehnyt omistajuuden yhteiskunnallisuuden arvostuksen kehittäjänä. Sen lisäksi hän saa kunniamaininnan esimerkillisestä perheomistajuudesta.

Aho ja hänen neljä muuta sisarustaan ovat eri tehtävissä heidän isänsä perustamassa yritysryhmässä. Aho Group konserniin kuuluvat Rukan ja Pyhän hiihtokeskukset sekä terveydenhuollon yrityksiä, kuten Aava-lääkärikeskus. Lääkäriasemat saivat alkunsa 1960-luvulla, kun isä Jussi Aho perusti Helsingin Lääkärikeskuksen hammaslääkäri vaimonsa Eilan kanssa. Liiketoiminta laajeni hiihtokeskusten pariin 1970-luvulla, kun Jussi hankki taloudellisesti huonossa kunnossa olleen Rukan hiihtokeskuksen.

Kari Jussi Aho seurasi isänsä työtä läheltä ja alkoi jo teini-iässä pohtia, miten hiihtokeskuksen brändiä ja markkinointia voisi kehittää. Hänestä tulikin Rukakeskus Oy:n markkinointijohtaja jo 20-vuotiaana. Yrityksen pitkäjänteinen kehittäminen on sen jälkeen jatkunut eri rooleissa niin markkinoinnin ja myynnin tehtävissä, toimitusjohtajana kuin omistajanakin.

Kymmenisen vuotta sitten Aho siirtyi operatiivisista johdosta hallitustehtäviin. Mutta koska omistajien verkostot ja läsnäolon tuoma uskottavuus hyödyttää yritystä, tarvittaessa hallituksen jäsenet auttavat operatiivisissa hankkeissa. Esimerkiksi Aho tukee yritystä mielellään myyntityössä.

Omistajuudessa Ahoa inspiroi mahdollisuudet tehdä ja toteuttaa asioita, joihin uskoo ja joista on kiinnostunut: ”Onhan se eräänlaista vapautta.” Parhaimmillaan näillä asioilla on vaikutusta yrityksen kotikuntaan ja koko yhteiskuntaan.

Omistajuutta harkitsevia hän kannustaa syventymään osakesäästämisen ja omistamisen perusteisiin sekä hallitustyöhön. ”Se on paras tapa vaikuttaa, miten omistamasi varallisuus kehittyy ja millä riskiprofiililla.”

Kari Jussi Aho oli ehdolla vuoden Hyvä omistaja 2018 -äänestyksessä. www.hyvaomistaja.fi