Menestynyt naisomistaja palauttaa tuhansia takaisin työelämään

Hyvä omistaja 2016 -kilpailussa eniten yleisöääniä saanut Katja Noponen seurasi jo 16-vuotiaana isänsä tuttavapiiriin kuuluvia menestyviä yrittäjiä ja päätti, että jonain päivänä hänestäkin tulee yrittäjä. Yrittäjyydessä häntä kiehtoi erityisesti se, miten paljon omalla työpanoksella voi saada aikaan. Nyt vuonna 2016 Katja omistaa valtakunnallisen Katja Noponen Oy:n, jonka ydinosaamista ovat kuntoutumiseen, työhön paluuseen ja työllistämiseen liittyvät toimet.

Ajatus yrityksen perustamiseen lähti, kun Katja ymmärsi, että työkyvykkyyden edistämisestä ja osatyökykyisten uudelleensijoituksesta ei huolehdita tarpeeksi. Esimerkiksi kolmekymppinen työkyvyttömyyseläkkeelle jäävä hyvin tienaava henkilö voi helposti maksaa isolle työnantajalleen jopa miljoona euroa. Katjan intohimona on tehdä töitä sen eteen, ettei näin kävisi.

Rohkean strategisen linjavedon myötä vuonna 2005 yrityksen valmennuspalvelut suunnattiin julkisista toimijoista pääasiallisesti yksityisiin yrityksiin. Katja haluaakin korostaa, että johtaminen vaatii päivittäistä rohkeutta poiketa totutuista kaavoista ja uskallusta kulkea vastavirtaan. “On pelottavaa huomata, että johtajilla on usein liian paljon tilaisuuksia väistellä vastuuta tai hankalia päätöksiä.”

Tulevaisuus tuo laajentumista sekä kotimaassa että ulkomailla

Jo heti perustamisesta, vuodesta 2002, lähtien Katja Noponen Oy:n suunta on ollut ylöspäin. Vuoden 2005 strategisen muutoksen jälkeen kasvuvauhti on ollut vain hurjempaa: liikevaihto hipoo jo yli 3,5 miljoonaa.

Kasvuvauhtia ei tarvitse ihmetellä, sillä päämäärätietoinen Katja on johtajana vaativa ja odottaa sekä velvoittaa työntekijöiltä laadukasta työtä. Toisaalta hän myös innostaa työntekijöitä keskustelemaan ja omalla esimerkillään näyttää mallia. Katjan mielestä riskien ottaminen on yksi parhaista asioista yrittäjänä, ja hän kertookin nauttivansa epävarmuudesta.

Suomessa ihmisiä kuntoutetaan ”Noposen mallilla” takaisin työelämään jo noin 30 paikkakunnalla, ja laajeneminen jatkuu tulevaisuudessakin. “Strategisena tavoitteena on kasvattaa yrityksen laajaa markkina-aluetta Suomessa entisestään sekä tuoda uusia nykyisiä palveluita tukevia tuotteita markkinoille. Jossain vaiheessa myös laajentuminen Suomen rajojen ulkopuolelle on kiinnostava selvityskohde.

Yrityksen yhteiskuntavastuu toiminnan lähtökohtana

Sairaanhoitajan ja psykoterapeutin taustaa omaava Katja piti jo alusta asti tärkeänä, että yrityksen toiminnalla olisi yhteiskunnallinen merkittävyys. Tämä näkyy yrityksen arvoissa: ihmisestä välittäminen ja heikommista huolehtiminen kytkeytyvät osaksi yrityksen päivittäistä, konkreettista toimintaa.

Yrityksen arvomaailmasta kumpuaa todella arvokkaita lopputuotteita – ihmiset palaavat takaisin työelämään. Yhteiskuntavastuun aspektit ovat selvästi huomattavissa myös yrityksen hallinnollisessa toiminnassa. Taloushallintoa lukuun ottamatta kaikki henkilöt, kuten siivoojat, ovat yrityksen itse palkkaamia.

Katja haluaa työllistää osatyökykyisiä henkilöitä sekä pyrkii rasittamaan ympäristöä mahdollisimman vähän kiinnittämällä huomiota pieniin tekoihin. Esimerkiksi toimitilavalinnoissa luotetaan laadukkaisiin ja ympäristöystävällisiin palvelutoimittajiin. Turhaa matkustelua vältetään, toimistossa kierrätetään ja paperin sijasta asiat hoidetaan sähköisessä muodossa.

Menestyvästä yrittäjästä vahvaksi omistajaksi

Kuntoutussektorin markkinajohtajan paikkaa pitelevän Katjan mielestä yrittäjyydellä ja omistajuudella on merkittävästi eroa. “Yrittäjyys on kädet savessa tekemistä, kun taas omistajuus enemmän päältä katsomista ja uskallusta päästää irti.”

Katja onkin nopeasti siirtymässä yrittäjän roolista omistajaksi, kun ympäri Suomea levittäytyneen yrityksen toimipisteiden pyörittäminen on mahdollista vain valtaa ja vastuuta jakamalla. ”Olo oli aluksi kamala, kun muut tekivät asioita, joita olin tottunut aina itse hoitamaan. Tuntui siltä, kuin olisi antanut oman rakkaan lapsensa toisen hoidettavaksi”, Katja kuvailee.

Luopuminen vaatii rohkeutta, mutta on osoittanut Katjalle myös sen, että muutkin pystyvät suoriutumaan samoista tehtävistä yhtä hyvin, ja usein jopa paremminkin.

“Yrityksen koon kasvaessa kasvamme itsekin, ja oman henkilöstön lisäksi esimerkiksi operatiivista johtoa kasvatetaan ja koulutetaan jatkuvasti” Katja irrottautuu vaihe vaiheelta itse yhä enemmän yrityksen jokapäiväisestä toiminnasta ja jatkaa kasvuaan yrittäjästä omistajaksi.

Katja Noponen on valtakunnallisen valmennus- ja kuntoutusalan yrityksen, Katja Noponen Oy:n, perustaja, toimitusjohtaja ja pääomistaja. Katja on palkittu monesti loistavasta työstään yrittäjänä, ja nyt viimeisimpänä kunniamaininnalla Hyvä omistaja 2016 -kilpailussa. Tutustu yritykseen tarkemmin täällä.

Lisää Hyvä omistaja -hankkeesta: www.hyvaomistaja.fi