Jokaisen veroparatiisin takana on verohelvetti

Veroparatiiseista puhuttaessa on hyvä muistaa, että jokaista veroparatiisia kohden löytyy ainakin yksi vakava verohelvettikokemus. Nyt en tarkoita verotuksen tasoa, vaan dantemaista helvettiä, täydellistä byrokratiaa, jossa vastausta ei saa mihinkään ja säännöt muuttuvat pelin kuluessa.

Oman verohelvettikokemukseni sain vuonna 2005. Tämä ei perustunut nerokkaaseen verosuunnitteluun, vaan puhtaaseen sattumaan. Olin vuosia kehittänyt uusia yrityksiä, kirjannut kirjanpidossa kehitettyjen yritysten osakkeet käyttöomaisuuteen – yrityksen toimialana kun oli kehitysyhtiö. Sitten verolainsäädäntö muuttui ja myyntivoitoistani tulikin yhden kaks verottomia….. ja verohelvetti alkoi.

Prosessi käynnistyi, kun verottaja väitti, että verottomat myyntivoitot ovat kuitenkin verollisia. Ajattelin heidän vain olevan ymmärtämättömiä ja selitin asioiden todellisen tolan. Tämän jälkeen asia lähti etenemään kahden ja puolen vuoden vivahderikasta polkua. Mihinkään kysymyksiin ei vastattu, vaan neuvottiin seuraavaan paikkaan, jossa takaisin ensimmäiseen. Koko matkan ajan verottajan perustelut muuttuivat, kun olin perustellut edelliset kysymykset aukoitta.

Lopulta ”voitin” hallinto-oikeudessa. Minulla oli mennyt omaa aikaani ja asiantuntijoiden aikaa moninkertaisesti alkuperäisen edun verran, eikä kulujani korvattu millään tavalla. Kun kysyin, onko oikein, ettei kulujani korvata vastaus oli että ”Mehän vaan teemme työtämme ja sinähän jo sait myyntivoittosi verotta.”

Minulla ei ole varoja ”paratiiseissa”, mutta pelkään monien hakevan paratiisia, jos helvetillisiä kokemuksia on liian monta. En ehdota tässä verotasojen laskua, mutta helvetillisen toiminnan vähentämistä kyllä.

Eikä ole edes vaikeaa, kun

1. Vältetään poikkeuksia ja veroporkkanoita. Kyllä yksinkertaiselle, selkeälle ja ennustettavalle verolainsäädännölle.

2. Verottaja pyytäköön laintäsmennykset eduskunnasta, eikä lähde tekemään omia tulkintoja, joita sitten testataan oikeuslaitoksessa.

3. Yhteiskunta maksakoon oman hölmöilynsä aiheuttamat kulut yksilöille täysimääräisesti.

 

Kirjoittaja on Marko Parkkinen, Ratkaisutoimisto Seedin toimitusjohtaja. Marko on Yrittäjätyyppi-testimme mukaan aito ja sisukas yrittäjä. Hän suhtautuu erittäin intohimoisesti yritykseensä, omaa lämpimän suhteen työntekijöihinsä ja asiakkaisiinsa sekä ”yrittäjän vaiston”, joka johdattaa Markon aina perille. Selvitä oma yrittäjätyyppisi klikkaamalla tästä.