Hyvä omistaja 2017 on huikean kasvun yrittäjästä omistajaksi tehnyt Bocap Private Equity Oy pääomasijoitusyhtiön perustaja ja pääomistaja Julianna Borsos. Suomalaisia omistajia ehdotettiin toista kertaa järjestettyyn Hyvä omistaja 2017 -äänestykseen 18, ääniä annettiin 555 ja perusteluja ehdokkaista lähes 450 kappaletta. Julianna Borsos kahmi huikeat 41 % äänistä ja vastasi myös parhaiten raadin asettamia hyvän omistajuuden kriteereitä.
Toista kertaa järjestettävä Hyvä omistaja 2017 –valinta Hyvä omistajuus -hanketta, johon voit tutustua lisää täältä.
Ehdotuksia ja ääniä suomalaisista hyvistä omistajista otettiin vastaan kesäkuun alusta elokuun loppuun. Tämän jälkeen raati valitsi eniten ääniä saaneiden joukosta voittajaksi Julianna Borsoksen. Hyvä omistaja 2017 -raatiin kuuluvat Stefan Björkman (puheenjohtaja), Eläkevakuutusyhtiö Etera, Jarkko Veijalainen (Hyvä omistaja 2016 -voittaja), 3 Step IT Group, Alexander Sundström, Nordic Law, Jonathan Johansson, Evli Pankki, Marko Parkkinen, Ratkaisutoimisto Seedi sekä Emil Elo, Kauppalehti.
Hyvään omistajuuteen kuuluu kasvollisuus
Julianna Borsos on yllättynyt ja otettu valinnastaan. “Yrittäjyyteen perustuva hyvä omistajuus on pitkään kuljetun polun tulosta. Siinä oravanpyörässä tulee vaivihkaa tehtyä paljon hyvää, mutta myös opitaan välillä kovimmankin kautta haasteista ja vastoinkäymisistä ja sitten tulee yhtäkkiä tällainen arvostuksen osoitus – en ole koskaan odottanutkaan mitään palkintoja, mutta kovan puurtamisen jälkeen, se ilahduttaa,” Borsos kommentoi.
“Meillä kotona tätä ei kyllä ihmetelty. Mieheni nimittäin kommentoi, että kyllähän minä jo hänetkin olen hyvin omistanut vuosia”, Borsos jatkaa naurahtaen.
Julianna Borsos on tehnyt tärkeää työtä kasvattamalla suomalaisia pk-yrityksiä pääomasijoitusyhtiönsä Bocap Private Equity Oy:n kautta. Borsos on rakentanut Bocap-ryhmän puitteissa vuodesta 2012 lähtien merkittävän kokonaisuuden pk-yritysten tarpeita palvelevia rahastoja sekä osallistunut aktiivisena omistajana kohdeyritysten arvon kasvattamiseen. Hän ja Bocapin tiimi tuovat yrityksiin myös henkistä pääomaa, näkemyksellisyyttä ja tietoa sekä kontakteja.
Bocap on vuonna 2012 perustettu suomalaisen pääomasijoittamisen edelläkävijä, joka sijoittaessaan toimii aktiivisena vähemmistöosakkaana yrittäjävetoisissa ja voimakkaasti kasvavissa vakiintuneissa suomalaisissa pk-yrityksissä. “Tulemme yrittäjien kanssa samaan veneeseen ja olemme aktiivisesti mukana yrityksen kehityksessä”, Borsos kertoo. “En uskokaan etäomistamiseen tai -yrittäjyyteen.”
Bocapin tiimin mukaan onnistuneeseen yrittäjyyteen ja hyvään omistajuuteen kuuluu olennaisesti se, että niin Bocapin kuin sen kohdeyritysten organisaatiot ovat notkeita, ketteriä ja tehokkaita sekä ennen kaikkea kasvollisia. ’’Meillä on alalle tyypillinen pieni, sitoutunut ja osaava tiimi, joka tekee työtä isolla sydämellä ja joka nauttii yhteistyökumppaneidensa luottamusta. Satsaamalla suomalaisiin kasvaviin yrityksiin, teemme oman osuutemme itsenäisen Suomen rakentamisessa,” Borsos painottaa.
Julianna Borsos kuvailee Bocapia näköalapaikkana Suomen yritysmaailmaan ja sen kehitykseen. ’’On ollut huikeata olla tiimin ja sijoittajiemme kanssa luomassa uusia yrittäjä- ja omistajatarinoita Suomeen. Viime kädessä kaikki kulminoituu ihmisiin – unelmien toteutumiseen näiden yrityselinkaarien myötä’’.
(Kuvassa Hyvä omistaja 2017 -Voittajan Julianna Borsoksen (toinen vasemmalta) lisäksi Kim Väisänen (kunniamaininta Kauppalehden omistajavalinta), Leena Niemistö (Hyvä omistaja 2017 -Finalisti) sekä Hyvä omistaja 2017 -raadin jäsenet Jarkko Veijalainen, Stefan Björkman, Marko Parkkinen, Alexander Sundström, Emil Elo sekä Jonathan Johansson. Oikealla Hyvä omistaja -hankkeen projektipäällikkö Janina Rautio)
Omistaminen on Suomessa tabu
Borsoksen lisäksi Kauppalehden omistajavalintana palkittiin Kim Väisänen. Väisänen on start up -sijoittaja, joka on tehnyt pitkän uran IT-alalla. Väisänen on perustanut mm. tiedontuhontapalvelun Blanccon, jonka myi 60 miljoonalla eurolla. Omistajuus nähdään hänen mukaansa Suomessa yhä tabuna, jonka muuttamiseksi on tehtävä työtä. Tilaisuudessa Väisänen heittikin haasteen osallistujille. ”Puolustakaa yrittäjyyttä ja omistajuutta ja tehkää se näkyvämmäksi eri medioissa.”
Suomessa kaivataan lisää riskinottoa
“Otamme yhteiskuntana liian vähän riskiä. Ilman riskinottoa ei nimittäin synny kasvua. Instituutiot on rakennettu riskinhallintaan, ei riskinottoon. Tästä syystä instituutioiden rinnalle tarvitaan ihmisiä tarttumaan erilaisiin mahdollisuuksiin. Riskinotto onkin henkilökohtainen matka,” kommentoi Stefan Björkman, Eläkevakuutusyhtiö Eteran toimitusjohtaja ja Hyvä omistaja 2017 -raadin puheenjohtaja.
“Kasvollinen omistajuus on kasvun moottori, jota me eläkeyhtiönä haluamme tukea. Instituutiona voimme tukea kasvua, mutta iloa, innostusta ja raakaa työntekoa ei voi pelkällä rahalla tai ammattijohtamisella korvata,” Björkman jatkaa.