Viipurin peltikatoilta Helsinkiin

Pelti- ja Rautatyö Oy:n ensimmäinen verstas sijaitsi Viipurissa kuuluisalla “vanhan Suomen kauneimmalla” Vesiportinkadulla. Sinne Marjo Veitonmäen ukki perusti 1937 yrityksen, joka on peltisepän töistä sittemmin laajentunut myös rauta- ja ilmastointitöitä tekeväksi yritykseksi. Nykyisin kahdella verstaalla toimivan yrityksen tie Helsinkiin on ollut haasteellinen, mutta antoisa.

“Tuli sota ja lähtö Helsinkiin. Sotien jälkeen ukki perusti Savonkadulle verstaan. Olosuhteet olivat hyvinkin niukat, mutta kysyntää peltiseppä- ja rakennusosaamiselle oli, kun sotien jälkeen rakennusbuumi oli kova.”

“Yritys työllisti 60 miestä – enemmän kuin nykyään. Työtavat olivat toki erilaiset ja esimerkiksi vesi piti hakea Pasilan asemalta ja kuljetukset tehtiin ratikalla!”, Veitonmäki nauraa.

Pelti- ja Rautatyö Oy laajeni 1975 yritysoston kautta, kun Loman Pelti liittyi osaksi yritystä. Tätä kautta yritys sai ilmastointiosaamista ja laajensi toimialaansa. Nykyisin saneeraus- ja korjausrakentaminen on strategisesti siirretty toiminnan keskiöön, kun uudisrakentamiselle ei enää ole yhtä kovaa tarvetta kuin sotien jälkeen.

Perheyrittäjyyteen veljen kanssa yhtä aikaa

“Valmistuin kauppakorkeakoulusta 1992 ja jo silloin minulla oli vahva epäilys siitä, että tulen tänne perheyritykseemme töihin. Opiskeluaikana olin töissä muualla ja heti valmistumisen jälkeen tulin yritykseemme työskentelemään. 2000-luvun alussa siirryin toimitusjohtajan paikalle.”

Veitonmäki omistaa yrityksen veljensä kanssa kaksin, mutta pyörittää itse yrityksen päivittäistä toimintaa toimitusjohtajana. Perheyrittäjien sukupolvenvaihdokset voivat olla mutkikkaita, mutta Veitonmäki koki siirtymisensä perheyhtiön puikkoihin mukavana prosessina. “Sukupolvenvaihdos tehtiin, kun isämme oli yli 70-vuotias, vuonna 2010. Se sujui luonnikkaasti ja isä niin sanotusti luopui valtikasta hyvillä mielin”, hän kertoo.

“Onhan tässä omistajan ja yrittäjän roolissa samaan aikaan työskentelevänä sellainen hieno tunne, ettei koe olevansa vieraalla töissä. Haasteena on varmasti se, että on ollut mukana toiminnassa jo niin kauan.”

Pienen yrityksen oltava valmis isoihin investointeihin

Rakennusalalla toimiminen on tarkasti valvottua ja siksi pienenkin yrityksen on oltava valmis investointeihin, kun niitä kaivataan.

“Muutostarpeisiin on nykymaailmassa osattava varautua nopealla aikataululla. On oltava hereillä ja osattava omaksua uusia asioita. Asiakkaat toimivat muutoksen ajureina ja heidän tarpeidensa ymmärtäminen on kaiken tekemisen ytimessä.”

Veitonmäki kertoo rakennusalan muuttuneen valtavasti vuosien saatossa: “Nykyisin peltikattoja voidaan tehdä talvisaikaan suojien alla – ennen vanhaan se ei onnistunut. Silti pitkän tähtäimen suunnitelmia ei voi tehdä ja esimerkiksi vuosittain budjetointi on haastavaa, sillä kaikki perustuu asiakkaiden tilauksiin. Toki vanhana yrityksenä meillä on vakiintunut asiakaskunta ja se helpottaa strategian ja budjetin laatimista.”

Sisukkaasta perheyrittäjyydestä ja muutosvalmiudesta kertoo yrityksen ensimmäisenä Helsingissä saama kantavia teräsrakenteita koskeva EN 1090 sertifiointi. Sertifiointi tuli pakolliseksi kesällä 2014 ja Pelti- ja Rautatyö oli jo samaisen vuoden maaliskuussa suorittanut sertifikaatin.

Eteran työhyvinvointitapahtumat antamassa energiaa arkeen

Etera on ollut pitkäaikainen kumppanimme. Eläkevakuutuksemme ovat aina olleet Eterassa, sillä heillä on vahva ja pitkä historia sillä saralla.”

Pelti- ja Rautatyö on hyödyntänyt monipuolisesti Eteran työhyvinvointitapahtumia, kuten liikunta- ja ulkoilupäiviä. “Työhyvinvointimittaus on ollut konkreettinen tapa mitata työntekijöiden hyvinvointia ja selvittää mitä voimme tehdä paremmin. Lisäksi työhyvinvointitapahtumat ovat olleet kovin tykättyjä iltapäiviä. Ne ovat oiva mahdollisuus aktivoida ihmisiä työhyvinvoinnin ylläpitoon ja hoitamiseen”, Veitonmäki kertoo.

Tulevana keväänä Pelti- ja Rautatyö aikoo jälleen järjestää työhyvinvointi-tapahtuman henkilöstölleen sekä tehdä työhyvinvointimittauksen. Veitonmäki kertoo odottavansa innolla kevään tapahtumia ja niiden ohjelmaa. Hän on osallistunut myös johdolle järjestettäviin seminaareihin, viimeisimpänä digitalisaatiota käsittelevään tilaisuuteen.

Entä millaisia tulevaisuuden suunnitelmia 80-vuotiaalla perheyrityksellä on? “Haluamme jatkossakin olla vastuullinen, asiakaslähtöinen ja kustannustehokas kumppani asiakkaille. Työntekijämme ovat vahvoja oman alansa asiantuntijoita ja työyhteisössämme on hyvä henki. Koen, että suuntamme on positiivinen jatkossakin. Yrityksen jatkajasta emme vielä tiedä, mutta sen tulevaisuus näyttää”, Veitonmäki kertoo.

Rauta- ja Peltityö Oy on vuonna 1937 perustettu pelti- ja rautarakenne- sekä ilmastointitöiden kokenut tekijä.

Pelti- ja Rautatyön yritystarinan tarjosi eläkevakuutusyhtiö Etera.