Vaurastuminen kuuluu kaikille

Yrittäjyys on lyönyt läpi ilmiönä, johon myös suuri yleisö suhtautuu yhä positiivisemmin. Nyt sama herääminen pitäisi saada tapahtumaan omistajuuden kysymyksessä.

Omistajuuden hienous piilee siinä, että sitä kannustamalla ja vahvistamalla voimme saada niin yrityksen, yrittäjän, kansalaisen kuin koko yhteiskunnankin vaurastumaan rinnakkain. Kaikki ansaitsevat mahdollisuuden vaikuttaa positiivisesti omaan talouteensa ja elintasoonsa! Ja kääntäen – omistajuus ei ole vain ”valmiiksi vauraiden” tai perheyrittäjien asia. Päin vastoin: osakesäästämisen kautta yritysten omistajaksi pääsee pienilläkin kertasummilla.

Arkiset rahavirrat ovat hyvä esimerkki. Monella löytyy ylimääräistä rahaa, jolla ostaa vaikka päivittäinen latte-kahvi. Entä jos päättäisi laittaa joka päivä tuon 3 euroa syrjään ja hankkia sillä osakkeita tai rahasto-osuuksia? Säästäisi pieniä summia mutta tekisi sen systemaattisesti ja pitkäjänteisesti? Parhaimmillaan näistä kahvirahoista voisi poikia ajan myötä kunnon potti, josta riittäisi aikanaan myös eläketurvaa.

Puhumattakaan lotosta ja muista rahapeleistä. Jos haluaa aidosti parantaa vaurastumisen todennäköisyyttä, kannattaisi rahat laittaa mieluummin osakkeisiin.

Omistaminen ja osakesäästäminen kuuluvat kaikille. Siksi kaikkien pitäisi saada oppia jo koulun penkillä rahankäyttöä, taloustaitojen perusteita ja yrittäjyyttä.

Näihin kysymyksiin tartuimme myös EK:n Suomalaisen omistajuuden toimintaohjelmassa. Raportin sisältö ja sen toimenpide-ehdotukset päivitettiin elokuussa 2019 viemään omistaja-yrittäjien viestejä pääministeri Antti Rinteen hallitukselle.

Suomi tarvitsee erityyppisiä omistajia – yrittäjien ja osakesäästäjien ohella myös ammattisijoittajat ja rahoittajat ovat arvokkaita. Samoin valtiolla on tärkeä roolinsa viisaan omistajapolitiikan harjoittajana.

Aivan erityinen arvo on kotimaisella omistajalla. Suomi on suomalaisen omistajan kotikenttä. Hän tekee todennäköisemmin kotimaansa kannalta myönteisiä päätöksiä: investoi Suomeen, panostaa täällä tapahtuvaan tuotekehitykseen, pitää pääkonttorin Suomessa, vahvistaa täkäläistä osaamista sekä luo työpaikkoja paikallisesti.

On siis monta syytä uudistaa Suomea siihen suuntaan, että kotimaisia omistajia kannustettaisiin ottamaan riskiä, panostamaan yritystoimintaan ja kantamaan vastuuta niin hyvinä aikoina kuin vaikeina suhdanteina!

Kari Jussi Aho
Omistaja
Rukakeskus Oy/ Pyhätunturi Oy

Kari Jussi Aho on Hyvä Omistaja 2019 -kilpailun raadin jäsen ja vuoden 2018 Hyvä Omistaja.

Hyvä omistaja 2019 -äänestys