Finnvacum – Det som du kastar bort från kylskåpet är vår produkt.

Hur allt började:

År 1965 hade Gunnar Fors som 23-åring nyss utbildat sig till ostmästare. Samtidigt sökte ett tyskt företag, Dixie Union GmbH, någon som kunde grunda ett dotterbolag för dem i Finland. Dixie Union var en pionjär i vakuumförpackningsbranchen och de ville utbreda sin verksamhet även till den finska marknaden eftersom vakuumförpackningar inte ännu såldes i Finland. Då kontaktade Dixie Union mejeriskolans rektor och frågade om de visste någon som kunde grunda dotterbolaget. Rektorn svarade att de har en som är mera affärsman än ostmästare. Dixie Union kontaktade Gunnar och därmed blev han VD för Oy Suomen Union Verpackungs Ab.

Hur det har utvecklat: 

I början reste Gunnar ofta till Tyskland för att lära sig om maskiner och materialen. Därifrån hörde man alltid om nya förpackningar och teknologier, och kunde därefter börja använda dem själv. Under åren grundade Gunnar sitt eget företag, Finnvacum, och år 1987 köpte Finnvacum Suomen Union Verpackungs från det tyska moderbolaget. De två bolagen fungerade sida vid sida ända tills 2006 då de fusionerades. Därtill har Finnvacum köpt flera mindre företag för att växa.

Finnvacums produkter har alltid utvecklats enligt kundernas önskemål. När kunden vill ha något nytt och annorlunda än vad alla andra har, har de ofta kommit till Finnvacum och bett om hjälp. ”Vi står alltid på kundens sida. Kunden är ju vår chef”, berättar Gunnar Fors.

Utmaningar:

En stor utmaning för Finnvacum har varit bolagets roll som en importör vilket har gjort Finnvacum väldigt beroende av andra företag. Ibland har leverantören slutat sin verksamhet under natten och Finnvacum har hamnat hitta en ny leverantör väldigt snabbt.

Man kunde tänka sig att det skulle vara svårt att motivera bolagets arbetstagares att alltid lära sig om nya maskiner och teknologier. Ändå har Finnvacum alltid kunnat motivera sina anställda. Gunnar tror att det viktigaste är att arbetstagarna alltid har haft frihet med sitt jobb och att det finns så lite byråkrati som möjligt.

screen-shot-2017-09-22-at-12-23-20

Framtiden och ägande

Nuförtiden fungerar Gunnar som styrelsens ordförande och främst som Finnvacums ägare. Ändå tycker han att hans nuvarande roll inte ändrar saker så mycket åt honom. ”När man har varit här i 50 år är Finnvacum så mycket mera än bara ett jobb” säger Gunnar.

I framtiden siktar Finnvacum att växa jämnt varje år. En målsättning är också att kommunicera företagets kunskaper och bransch bättre åt nya och yngre arbetstagare. Gunnar och Christer Weckström har båda jobbat i företaget i tiotals år och har massor att berätta åt de yngre arbetstagarna.

Sammanfattning:

Finnvacum är ett familjeföretag från Östersundom, i östra Helsingfors. Finnvacum tillverkar gas- och vakuumförpackningar för livsmedel. Gunnar Fors har grundat Finnvacum och är nuförtiden styrelsens ordförande. Christer Weckström jobbar som Finnvacums verkställande direktör.

Evli Bank erbjöd berättelsen om Finnvacum.