HYVÄ OMISTAJA KOKEE VASTUUN LISÄKSI MYÖS ETUOIKEUTTA

“Koen omistajuuden ensisijaisesti vastuun kautta. Olen osaomistajana vastuussa yrityksen ja ihmisten tulevaisuudesta ja työpaikoista”, kertoo Maria Martikainen, Genelec Oy:n yksi omistajista ja hallituksen jäsen.

Maria Martikainen omistaa enemmistön Genelecistä tasaosuuksin veljiensä Juho ja Mikko Martikaisen kanssa. Maria painottaa onnistuneessa omistajapolitiikassa kiinteää ja toimivaa yhteistyötä. ”Veljieni lisäksi haluan nostaa esille ja jakaa kiitokseni myös vähemmistöosakkaillemme Topi Partaselle ja Ritva Leinoselle. He ovat tehneet elämäntyönsä Genelecillä ja ovat nyt hallituksessa. Heidän työnsä on oleellisesti vaikuttanut yrityksen toimintatapoihin, kulttuuriin ja niiden myötä menestykseen.”

Vuoden 2018 Hyvä omistaja -raati painottaa myös valinnassaan Martikaisten hyvää yhteistyötä sekä bisneksen ymmärrystä. Raati kuvailee Maria Martikaista ihmisenä, joka on sitoutunut jatkamaan erinomaista omistajapolitiikkaa isänsä kuoleman jälkeen. Genelecin toiminta on raadin mielestä vastuullisia sekä sisäisesti että ulkoisesti. “Huippuyhtiö, jolla on hieno kulttuuri”, toteaa eräs raadin jäsenistä.

Genelecin ydinliiketoimintaa ovat yrityksen perustamisesta vuonna 1978 lähtien olleet ammattikäyttöön tarkoitetut tarkkailukaiuttimet. Yhtiö on vahvasti sitoutunut tutkimus- ja kehitystyöhön, minkä ansiosta he ovat voineet tuoda alalle uutuuksia ja vakiinnuttaa johtoasemaansa tällä alalla.

“Genelecin historiaa sävyttää hyvin pitkälle usko siihen, että mihin tartutaan, se on tehtävissä. Pitämällä tasapainon tehokkuuden ja mukavan työnteon, nuoruuden ja kokemuksen sekä uusien innovaatioiden ja aiemmin tunnettujen tosiasioiden välillä voidaan suunnata kohti seuraavia juhlavuosia, olivat ne sitten viiden, kymmenen tai kolmenkymmenen vuoden kuluttua”, kertoo Martikainen.

Genelec on erittäin menestynyt suomalainen yritys, joka on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja. Mm. vuoden yritys -palkinto, valtakunnallinen yrittäjäpalkinto, valtakunnallinen ja tasavallan presidentin vientipalkinto sekä kultainen avain -palkinto.

Ei ihme, että Martikainen kokee omistajuuden etuoikeutena myös siitä syystä, että hän voi olla mukana tällaisessa yrityksessä. “Yrittäjä-omistajuus on uskomaton mahdollisuus, erityisesti kun on kyseessä yritys, josta on aidosti ylpeä.”, toteaa Martikainen.

Omistajuutta ja yrittäjyyttä harkitsevia Martikainen kannustaa ensisijaisesti tekemään syvällistä itsetutkistelua, pohtimaan motiivejaan ja olemaan rehellinen itselleen.

Omistajuuden kehittämisestä Suomessa kysyttäessä Martikainen peräänkuuluttaa monipuolisempaa ymmärrystä omistajuudesta. “Aika usein kuulee puhuttavan suuryrityksistä ja niiden pahoista, kasvottomista omistajista. Omistajuutta ja omistajia on kuitenkin monenlaisia. Toivon, että päästään irti sellaisista asenteista, että omistajuus on lähtökohtaisesti ahnetta ja omaa etua tavoittelevaa”, summaa Martikainen.

Maria Martikainen oli ehdolla vuoden Hyvä omistaja 2018 -äänestyksessä. www.hyvaomistaja.fi