HYVÄ OMISTAJA ASETTAA YRITYKSEN EDUN AINA OMANSA EDELLE

”Missiomme Antellilla on: Antell tekee sinulle aidosti hyvää joka päivä. Tämä on samalla asiakas- ja henkilöstölupaus. Näiden arvojen eteenpäin vieminen on palkitsevaa,” Näin sanoo Antell-konsernin toimitusjohtaja ja osaomistaja Tomi Lantto.

Vuoden 2018 Hyvä omistaja -raati arvostaa Lantossa muun muassa sitä, että hän on ottanut myös riskejä ja kehittänyt aktiivisesti yritystään.

“Omistajuuteen kuuluu monia alueita, mutta ensimmäisenä mieleen tulee vastuu ihmisistä ja työpaikoista sekä mahdollisuus rakentaa parempaa Suomea. Katson joka päivä peiliin ja kysyn itseltäni oliko tänään hyvä päivä, olenko tehnyt oikeita asioita. Pidän myös ehdottomasti yrityksen edun omani edellä. Tämän ihmiset vaistoavat herkästi ja tämä tuo heille turvaa”, Lantto tiivistää ajatustaan hyvästä omistajuudesta.

Lanton ajatusmaailma kantaa pitkälle, onhan Antell Suomen parhaat työpaikat -tutkimuksessa ollut yksi Suomen parhaita työpaikkoja vuosina 2013, 2015, 2016 ja 2017.

Lantto jakaa elämänsä karkeasti neljään yhtä tärkeään osa-alueeseen: työelämä, perhe, yhteiskunta ja oma itsensä. Jälkimmäinen tarkoittaen ystäviä, harrastuksia, lepoa ja latautumista.

Työelämään, yrittäjyyteen ja omistajuuteen hän on kasvanut pienestä pitäen. ”Koskaan ei ollut lasten pöytää, vaan lapsesta asti minut ja sisareni on otettu mukaan keskusteluihin ja työpaikalle sekä osallistettu kaikkiin asioihin. Omistajuuteen siirtyy elämäntapojen välityksellä, kun kaiken näkee lapsesta asti”, toteaa Lantto.

Lanton perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kolme lasta, ja perhe noudattaa hyväksi todettua osallistavaa kasvattamista. Perheen seuran lisäksi Lantto pitää erityisesti ruoanlaitosta sekä harrastaa aktiivisesti hiihtoa, uintia ja pyöräilyä. Kilpauintia Lantto on harrastanut nuoresta asti ja saavuttanut lajissa useita mestaruuksia.

Yhteiskunnallinen osallistuminen on Lanton mielestä yrittäjälle ja omistajalle tärkeää. Itse hän toimii mm. Perheyritysten liiton valtuuskunnassa, Matkailu- Ja Ravintolapalvelut Mara ry:n puheenjohtajana sekä EK:n hallituksessa.

Lanton neuvot omistajuutta harkitseville liittyvät arvoihin, rahaan ja aikaan, poikkeamiin sekä sukupolvenvaihdokseen:

  1. Mieti minkälaisen elämän haluat, mitä arvostat ja mitä et. Jos et arvosta asioita, joita tuleva yrityksesi edustaa, älä mene sinne.
  2. Jokaisen kohdalle tulee varmuudella eteen myös vaikeita aikoja. Mieti etukäteen mitä olet valmis uhraamaan yrityksen eteen.
  3. Puutu heti ja aina toimintaan, joka on vastoin arvojasi ja toimintatapojasi.
  4. Sukupolvenvaihdos on yritykselle aina vaaran paikka. Onko lapsesi kykenevä jatkamaan vaikka itse haluaisi? Entäpä jos lapsi ei osoita suurta kiinnostusta jatkaa, mutta tekee niin vaihtoehtojen puuttuessa. Tällaiset tilanteet eivät ole vaarallisia pelkästään yritykselle, vaan ihmissuhteille ja elämälle.

Kysyttäessä miten omistajuutta pitäisi Lanton mielestä kehittää Suomessa, kiteyttää hän ajatuksensa siinäkin kolmeen kohtaan:

  1. Lisää taloudellisia kannustimia. Yrittäjyyden ja omistajuuden pitää olla nykyistä kannattavampaa.
  2. Paperibyrokratiaa on vähennettävä.
  3. Rajoituksia ja sääntöjä on vähennettävä. Esimerkiksi kun ravintoloiden aukioloajat vapautettiin, 1200 ravintolaa pidensi aukioloaikojaan ja tämä tuottaa nyt verotuloja myös yöllä ja lisää työtunteja.

Lopuksi Lantto vielä toteaa: “Pidän aina mielessä senkin, että yritys on lapsilta lainassa ja se on annettava eteenpäin parempana kuin itse sen sai.”

Tomi Lantto oli ehdolla vuoden Hyvä omistaja 2018 -äänestyksessä. www.hyvaomistaja.fi