Hyvä Omistaja 2019: Erilainen omistajuus kunniaan – tänä vuonna keskitymme pörssiyhtiöiden valmentajaosaajiin

Käynnistimme täällä Ratkaisutoimisto Seedissä vuonna 2015 Yrittäjästä omistajaksi -ohjelman. Ohjelma perustui tarpeelle muovata yrityksen perustajista ja aktiivisista toimijoista mahdollistavia omistajia. Nopeasti ilmeni että, vaikka Suomessa löytyy erinomaisia omistajia, omistamisen mielikuva oli tuolloin kaikkea muuta kuin mairitteleva. Omistajuutta ei arvostettu, eikä oikeastaan ymmärretty omistamisen vaatimaa osaamista ja hyvän omistajuuden taidon vaatimaa vaivaa. Koimme, että koko kansan tulisi ymmärtää omistajuuden merkitys Suomen taloudelle ja sitä kautta koko Suomen kansalle. Näin vuonna 2016 syntyi Hyvä Omistaja -ohjelma, jossa vuosittain valitaan Vuoden Hyvä Omistaja. Omistajuus saa pikkuhiljaa arvostusta yrittäjyyden ohella. Kuitenkin paljon työtä omistajuuden arvon nostamiseksi on vielä tehtävänä.

Hyvä Omistaja -kilpailun tarkoitus ei itsessään ole vain palkita erinomaista omistajaa, sillä kuten sanottu, Suomesta löytyy paljon erinomaisia omistajia, niin pörssiyhtiöiden suuromistajista, kuin myös arkipäiväisistä sijoittajasäästäjistä. Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin hyvää omistajuutta harjoittaneita suomalaisia, nostaa tietoisuutta omistajuuden merkityksestä ja ongelmista sekä omistajuudesta työnä ja osaamisena.

Jos menemme taaksepäin Hyvä Omistaja-kilpailun historiassa, näemme, että maastamme löytyy todella monenlaista omistajuutta. Vuonna 2016 palkinnon voitti Jarkko Veijalainen, joka on 3StepIt:n perustaja-omistaja. Jarkolla oli vuonna 2016 takanaan vaikuttava ura 3StepIt:lla ja muiden startupien perustajana. Vuonna 2017 palkinnon nappasi Julianna Borsos, joka on vaihtanut akateemisen uran yrittäjäuraan pääomasijoittajayritys Bocapin perustajana ja tätä kautta useiden yritysten omistajana. Tällä hetkellä Hyvä Omistaja -valtikkaa pitää hallussaan Kari Jussi Aho, joka sisarustensa kanssa on kehittänyt Aho Groupia sukupolvenvaihdoksen jälkeen menestyksekkäästi. Aho Group omistaa Rukakeskus Oy:n ja Aava Terveyspalvelut Oy:n.

Kari Jussi Aho, Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman, Kauppalehden Hanna Eskola ja allekirjoittanut työskentelevät Vuoden 2019 Hyvä Omistaja -ohjelman valintaraatina. Ohjelman kumppanina tänäkin vuonna toimivat Elinkeinoelämän Keskusliitto ja Kauppalehti.

Tänä vuonna valintaraati päätti paneutua Hyvä Omistaja -kilpailun ehdokkaiden valinnassa pörssiyritysten valmentajaomistajiin. Nämä yrityksiinsä sitoutuneet henkilöt kehittävät pitkäjänteisesti pörssiyrityksen merkittävänä omistajana omistustaan. He sijoittavat pitkällä aikavälillä ja pyrkivät organisaation kasvattamiseen osakkeenomistajille ja maailmalle kestävällä tavalla. Näin tarjoutuu tavallisille suomalaisille kiinnostavia, myös uusia, sijoituskohteita.

Kiinnostuksella ja innostuksella jatkamme työtä syksyn aikana. Tuoko pörssiyritysten valmentajaomistajien tapa ajatella jotain lisää hyvän omistamisen ulottuvuuksiin, joita olemme ohjelman aikana keränneet? Aiemmin on korostettu mm. omistajan pitkän tähtäimen näkemyksen toteuttamista, rohkeutta ajaa muutoksia ja vastuuta yhteiskunnalle.

Omistajuus on taito, jota tulee kehittää. Ja taitoaan kehittänyt omistaja saakin rikastua, kuten huippujääkiekkoilija tai -koodari. Kuitenkin omistajuudesta saatavaa vaurastumista väheksytään. Ainoa tapa muuttaa omistajuuden mielikuvaa on saada ihmiset ymmärtämään omistamisen vaativan sekä työtä että osaamista. Tämä tapahtuu vain omistamisen osaamista mallintamalla ja toisaalta positiivisten esimerkkien kautta. Tätä varten me valitsemme vuosittain Vuoden Hyvän Omistajan ja nostamme omistajuutta esiin vuosi toisensa jälkeen.

Osallistu mukaan omistajuuden palkitsemiseen äänestämällä mielestäsi parasta omistajaehdokasta. Äänestys käynnistyy syyskuussa. Pysy mukana tohinassa seuraamalla sosiaalisen median kanaviamme: Facebook ja Twitter sekä Ratkaisutoimisto Seedin LinkedIn.

Marko Parkkinen toimii kasvun kiihdyttämisen ratkaisuja tutkivan ja kehittävän Ratkaisutoimisto Seedin toimitusjohtajana ja omistajana. Yhtiö on perustanut mm. Härkistä tekevän Versofoodin, biomuoveja kehittävän Woodlyn ja palkitun ohjelmistoyhtiö Taito Unitedin, joissa myös Marko on osaomistajana.

Hyvä omistaja 2019 -äänestys