Yritystarinat -haastattelusarjassa pyydämme yrittäjyyden ja omistajuuden murroskohdassa olevia suomalaisia yrittäjiä jakamaan ajatuksensa yrityksen kasvusta ja tulevaisuudesta.
Nina ja Timo Immonen, yrittäjät, Autokoulu Proway Espoo
Miten kaikki alkoi
Kaikki alkoi siitä, kun Timo Immonen perusti koulutusyrityksen 2008 ja alkoi kouluttaa ammattikuljettajia. Koulutuksia kuitenkin järjestettiin pääsääntöisesti viikonloppuisin. Arkipäivät olivat vapaita ja toiminnan laajentuessa tarvittiin vielä omat toimitilat, joten liiketoimintaa päätettiin laajentaa myös autokoulutoimintaan 2009. Autokoulusta tuli lopulta niin suosittu, että Timo päätti keskittyä pelkästään siihen ja lopettaa muiden koulutuksien järjestämisen.
Perhe mukana työssä
Kolme vuotta siten Timon puoliso Nina tuli töihin yritykseen ja nyt myös tytär Milla työskentelee yrityksessä. Oman perheen lisäksi autokoulu työllistää kolme opettajaa freelancer-pohjalla. Oppilaita on 300-400 vuosittain, näistä 60 % nuoria ja 40 % vanhempia. Liikevaihto oli vuonna 2014 noin 400 000 euroa ja alkuvuosi 2015 näyttää 10 % kasvua.
Ajatukset kasvusta
Yrittäjäpariskunta uskoo siihen, että yrityksellä on kaksi mahdollisuutta: kasvu tai hiipuminen. Yrityksen kasvattaminen on pyörinyt mielessä paljon. Miten yhden toimipisteen autokoulubisnestä kannattaa kasvattaa? Lisäämällä uusia toimipisteitä vai lisäämällä volyymiä yhdessä paikassa? Molemmissa on omat haasteensa.
”Kahden toimipaikan malli tarkoittaisi sitä, että toinen meistä tekisi töitä toisessa paikassa ja toinen toisessa. Näin pystyisimme varmistamaan toimintaperiaatteidemme noudattamisen molemmissa paikoissa” miettii Nina. Mutta entä jos toimipisteitä olisi kolme? ”Enemmän meillä taitaa olla kasvuhaaveita kuin kasvutavoitteita tässä vaiheessa”, naurahtaa Timo.
Suurimmaksi kasvun esteeksi Timo ja Nina nimeävät sopivien työntekijöiden löytämisen vaikeuden. ”Tarjolla on vähän asiakaspalveluhenkisiä opettajia, jotka jakavat meidän ajatuksemme asiakaspalvelutyöstä ja pystyisivät omaksumaan meidän toimintamallimme.”
Yrittäjiä vai omistajia
Timo ja Nina tunnistavat olevansa murroskohdassa: ”Yrittäjän hattu päässä on hyvin pitkälle rakennettu tähän saakka tätä liiketoimintaa ja mietitty asioita.” He sanovat, että omistajuuteen liittyvien asioiden miettimiseen pitäisi olla enemmän aikaa. Molemmat ovat pitkät päivät kiinni operationaalisessa työssä, joten aikaa ja energiaa vain ei tunnu riittävän.
Hyvät kumppanit kullan arvoisia
Oman ajan järkevään käyttöön kannattaa Ninan mukaan kiinnittää huomiota. Kaikkea ei tarvitse tai kannata tehdä itse. Varsinkin tärkeimpiin tukitoimintoihin kannattaa hakea hyvä kumppani. Proway:lle yksi tärkeimmistä tukitoiminnoista on IT, koska tällä alalla laitteiden pitää toimia moitteettomasti. Näissä asioissa kumppanina toimii HS-Works. ”He ovat samanlaisia asiakaspalvelijoita kuin mekin. En edes tiedä, ovatko he tällä hetkellä hinnaltaan kilpailukykyisiä, mutta oikeastaan se ei edes kiinnosta, koska homma hoituu niin hyvin. Heidän tuottamansa palvelun arvoa ei ole lähdetty kyseenalaistamaan”, kertoo Nina.
Mietteitä tulevaisuudesta
Kymmenen vuoden kuluttua Timo toivoo olevansa eläkkeellä. Entä toivooko hän tyttären jatkavan yrittäjänä? ”Annamme hänelle mahdollisuuden, mutta hänen itsensä on tehtävä päätös siinä asiassa. Yrittäjyys vaatii vahvan sisäisen palon ja innostuksen.”
Timolta löytyy myös työhön liittyvä tulevaisuuden haave. Tällä hetkellä hän työskentelee jonkin verran traumaperäisten oppilaiden kanssa. Nämä ovat ihmisiä, jotka ovat olleet auto-onnettomuudessa ja totuttelevat uudelleen ajamiseen. Työ vaatii hyvää ihmistuntemusta ja on vaativaa, mutta samalla palkitsevaa. Tälle työlle Timo toivoo saavansa enemmän aikaa tulevaisuudessa.
”Teemme molemmat paljon töitä, mutta ajattelen niin, että elämän on oltava muutakin kuin työtä. Tulevaisuudessa toivoisinkin enemmän aikaa myös muille asioille”, kertoo Nina.
Autokoulu Prowayn tarinan tarjosi HS-Works.