Pilvi on helppoutta ja saumattomuutta
Pilvimaailmassa perinteinen omistaminen vaihtuu helppoon käyttöön. Kaikki tärkeä – dokumentit, sähköposti, kalenterit, viihde, kuvat – ovat käytettävissä milloin ja missä tahansa, kun hypätään pilveen. Pilvipalvelut ovat muovanneet kotien ja yritysten arkea, ja muuttavat sitä voimakkaasti edelleen. Konttoreissa siirrytään yhä enemmän työpisteettömään ja muistitikuttomaan työskentelyyn. Itse laitteet ovat vain välineitä, ja kaikki tiedostot ja ohjelmat CAD:ista videoneuvotteluun seuraavat pilvessä mukana tietokoneesta riippumatta. Pienille yrittäjille ohjelmistoinvestoinnit eivät aiheuta enää huolta, sillä pilvi tarjoaa mahdollisuuden ostaa kuukausipohjaisen lisenssin. Pilveen on myös näppärä tallentaa varmuuskopiot, ja tällä voi tietokoneen rikkoutuessa välttää jopa 4-5 numeroisen kulun, joka tietojen onkimiseen huonon tuurin iskiessä kuluu.
10 vuoden kuluttua tekniikan kehitys on rullannut vielä vauhdikkaammin eteenpäin, yhteydet nopeutuvat, ja pelifirmat sekä yritykset, jotka ovat luoneet jotakin ihan uutta nousevat haastajiksi pilvimarkkinoille. Tällä hetkellä Google on jo luonut kuhinaa erilaisella lähestymistavallaan ja vahvistanut asemaansa. Google on panostanut siihen, että siirtyminen paikasta toiseen on mahdollisimman kätevää ja saumatonta. Esimerkiksi Google Chrome -internetselaimella on mahdollista avata yhdellä tietokoneella avatut välilehdet suoraan toiselle tietokoneelle, koska selaushistoria tallentuu lähes reaaliajassa Google-tiliin.
Pilven riski yliarvioidaan – muutos onkin suurin haaste
Tiedon tallentamista luotettavaan pilveen voi verrata 100 000 euron tallettamiseen pankkiholviin tai sikarilaatikkoon vaatekaappiin – suurin osa meistä valitsisi mieluummin turvatun pankkiholvin, sillä sikarilaatikon voi varastaa helposti vaatekaapista. Sama juttu koskee tietoa, eli yritysten tärkeintä pääomaa: perinteinen tietokonevarkaus on vorolle helppo, mutta pelkällä laitteella ei tee mitään, jos tiedostot ovat kaksi- tai jopa kolmivaiheisen kirjautumisen takana pilven suojissa. Valtioiden hallintojen tietoturvasäännökset määrittelevät usein, ettei luottamuksellista tietoa saa tallentaa valtion rajojen ulkopuolelle. Tällöin tulee käyttää pilvipalvelua, jonka palvelimet sijaitsevat maan rajojen sisäpuolella.
Haasteena sen sijaan on se, että pilvimaailmassa tapahtuu paljon ja koko ajan. Uusia ominaisuuksia, toimintoja ja mahdollisuuksia putkahtaa lähes viikoittain. Näiden hyödyntäminen vaatii käyttäjältä aktiivisuutta, vaikka perustoiminnot pysyvätkin usein muuttumattomina.
Siirtymäkoulutus ja -tuki apuna siirtymävaiheessa pilveen
Pienet yritykset siirtyvätkin usein isoja korporaatioita ketterämmin pilvityöskentelymalliin. Muutoksenhallinnan koulutus ja tukipalvelut ovat suureksi avuksi niin isoissa kuin pienemmissäkin yrityksissä, ja mahdollistavat kivuttoman siirtymävaiheen. HS-Works esimerkiksi tarjoaa Googlen pilvityöskentely-ympäristöä (Google Apps for Work) käyttäville asiakkailleen pienellä maksulla rajattoman tuen palvelun hyödyntämiseen liittyvissä asioissa. Jaamme hyviä vinkkejä pilven saloihin sekä autamme ongelmissa, ja työnteostasi tulee entistä mukavampaa ja iisimpää.
Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä 050 3210 781 tai harry.sileoni@hs-works.fi
Harry Sileoni on HS-Worksin toimitusjohtaja ja koodininja