Oletko valmentaja, pelaaja vai pallo – sinä päätät

”Yrittäjät ovat vaarassa myydä terveytensä ja hyvinvointinsa”, toteaa Unikulman perustaja ja toimitusjohtaja Vesa Tuominen huolissaan haastattelun aluksi. Hän on 30 vuoden aikana auttanut ja neuvonut tuhansia ihmisiä nukkumaan paremmin, sitä kautta voimaan paremmin ja menestymään elämässään paremmin. Hän on tehnyt töitä niin urheilijoiden, yritysjohtajien kuin valtionpäämiestenkin kanssa.

Autotallista menestystarinaksi

Tuomisen intohimo opettaa ihmisiä nukkumaan paremmin, juontaa juurensa lapsuudesta.  Hän kärsi pahasta skolioosista ja oppi 13-vuotiaana miten nukkua siten, että kipuja on vähemmän. Hiljalleen hän sai helpotusta itselleen ja seuraavaksi kaikille saman lääkintävoimisteluryhmän jäsenille. Hän alkoi rakentaa sänkyjä autotallissa ja kun niiden kysyntä lisääntyi, piti kirjanpitäjä-äidin ja tilintarkastaja isän pojan lopulta perustaa yritys, mutta vain väliaikaisesti. Tuosta väliaikaisesta yrityksestä kasvoi 30 vuoden menestystarina.

Unikulman luvut ovat hengästyttävät: 400 000 myytyä sänkyä, 100 000 asiakasta, 30-vuotias yritys, 13 myymälää, toimintaa kolmessa maassa, 42 kansainvälistä patenttia, 30 % kasvu tänä vuonna, 96,8 % asiakkaista suosittelee.

Yrittäjän rooli on valmentaja

Yrittäjällä työn ja vapaa-ajan erottaminen on äärimmäisen vaikeaa. Tekeminen on hektistä, jolloin helposti haetaan lisää työaikaa unen kustannuksella. Se on kuitenkin äärimmäisen huono idea, koska ensimmäisenä uniongelmien seurauksena kärsii luovuus ja miten yrittäjä kykenee kehittämään itseään ja yritystään ilman luovuutta.

”Elämä on jalkapallokenttä ja sinun pitää päättää oletko pelaaja, valmentaja vai pallo, jota pelaajat potkivat. Yrittäjän pitäisi olla valmentaja, mutta usein hän sortuu menemään peliin mukaan ja silloin syntyy mahdoton työmäärä”, kertoo Tuominen omakohtaisesta kokemuksestaan.

Unikulma kasvoi 90-luvun laman aikana viisinkertaiseksi ja Tuomisen elämässä vuodet 1988-96 ovatkin musta aukko. Aivot suojautuvat, eivätkä tallenna ikäviä tai liian rankkoja kokemuksia. Toista on helppo neuvoa, mutta omaa tilannetta on vaikeampi nähdä. Tuominen kertoo olleensa pari kertaa sellaisessa tilanteessa, että jonkun toisen on pitänyt puuttua asiaan.

Esikoisen synnyttyä 90-luvun puolivälin jälkeen Tuominen muutti työtahtiaan vaimon vaatimuksesta. Silloin hän teki neljän päivän työviikkoa kahdeksasta neljään, eikä omien sanojensa mukaan ole ehkä koskaan ollut yhtä aikaansaava.

Tuomisen neuvo muille yrittäjille onkin: ”Saat sitä mitä mittaat, joten älä mieti työaikaa, vaan aikaansaannoksia ja menestymistä. Ole ylpeä onnistumisista ja jos tuntuu, ettet enää saa mitään aikaan, lähde pois.”

Tulevaisuuden toiveina hyvät vävyt ja suomalaisten katkeruuden poistaminen

”Kun aloitin yrittäjänurani ajattelin, että 35 vuotta ja eläkkeelle. Myöhemmin olen miettinyt, että mitä minä sitten tekisin”, pohtii Tuominen. Hän on pystynyt urallaan auttamaa ihmisiä ja kertoo elävänsä asiakkaidensa menestymisen kautta. ”Jos tavoittelet rahaa, et välttämättä saa sitä, mutta jos lähdet siitä, mitä voit tarjota muille, miten voit muita auttaa, on menestyminen mahdollista”, hän jatkaa.

Tulevaisuuden toiveena Tuomisella on kaksi hyvää vävyä, hänellä kun on 19 ja 15-vuotiaat tyttäret. Hän toivoo myös tahdin helpottumista, mutta halu auttaa ihmisiä ja vaikuttaa yhteiskunnallisesti elää hänessä edelleen vahvana. Tuominen haluaisi poistaa Suomalaisten katkeruuden, hän toivoisi enemmän kykyä iloita toisten menestyksestä ja kannustaa sekä olla ylpeä omasta itsestä.

Joululahjaksi hyviä unia

Joulun kynnyksellä Tuominen antaa kanssayrittäjilleen joululahjavinkin: ”Anna henkilökunnallesi joululahjaksi ergonominen tyyny, joka on asiantuntijan opastuksella valittu. Siitä on iloa pidemmäksi aikaa kuin viinipullosta ja hyvät unet näkyvät heti parempana elämänlaatuna ja parempana työtehona.”

 

Vesa Tuominen on Unikulma Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.

Unikulman yritystarinan tarjosi Ratkaisutoimisto Seedi.