Kanttia2:n toimistossa Oulussa on rento tunnelma. Tavallisuudesta poikkeava kalustus ruokkii mielikuvitusta ja avarat tilat antavat ajatuksille tilaa lentää. ”Jos aikoo luoda jotain uutta, täytyy tietoisesti viedä ajatuksia uusille urille. Siinä sisustus ja ympäristö voivat auttaa”, toimitusjohtaja Markus Haapsaari sanoo.
Kanttia2:lla on 30 työntekijää Oulussa ja Helsingissä. Monikulttuurisessa toimistossa voi kuulla seitsemää eri kieltä. Käyttökielenä on englanti. ”Olemme tietoisesti hakeneet eri maista ja kansallisuuksista ihmisiä. He tuovat meille uusia näkökulmia ja tuulia”, toimitusjohtaja perustelee. ”Lisäksi aiomme olla kansainvälinen firma. Työntekijöittemme kautta meidän on helpompi ulottaa toimintaamme uusiin maihin.”
Uuden ajan toimintamalli
Markus Haapsaari mieltyi Kanttia2:n fiilikseen sillä hetkellä, kun hän arkkitehtiopiskelijana tuli kysymään firmasta töitä vuonna 2007. ”Ihastuin heti toimiston henkeen. Olisin tullut tänne vaikka ilmaiseksi”, hän naurahtaa.
Vuonna 2010 Haapsaaresta tuli arkkitehtitoimiston myyntipäällikkö ja puolitoista vuotta myöhemmin toimitusjohtaja. Uusi toimitusjohtaja lähti pian hakemaan uutta suuntaa toiminnalle. Tavoitetta siivitti ajatus hyvin rakennetusta ympäristöstä, joka parantaisi ihmisten onnellisuutta ja hyvinvointia.
Samalla hän halusi luopua julkisista rakennushankkeista, jotka olivat kilpailutuksen vuoksi ongelmallisia. Kustannukset on niissä vedetty tiukoille, eikä kunnolliselle suunnittelulle jää tarpeeksi aikaa. ”Lähdimme tähtäämään yksityiselle puolelle, jonka hankkeet eivät ole julkisen hankintalain alaisia. Yritys voi tilata suunnittelutyön keskustelun perusteella vaikka heti, jos se näkee ja kokee meidän olevan sopiva kumppani”, Haapsaari kertoo.
Vallankumouksellista moduliajattelua
Kanttia2 on kehittänyt asuntorakentamisen esivalmisteluihin ja moduleihin liittyviä ratkaisuja. Markus Haapsaari vertaa toimintatapaa autoteollisuuteen. ”Kun jotain komponenttia valmistetaan isoja määriä, sen suunnitteluun pystytään käyttämään paljon aikaa, mutta suunnitteluaika per valmis tuote on tosi alhainen. Saamme moduliajattelulla tehtyä huippuhyvin suunniteltuja, erittäin hyvin valmistettuja asioita. Pystymme tekemään teollisesta rakentamisesta runoutta.”
Kanttia2 on vielä alkumetreillä teollisen rakentamisen tutkimisessa, kuten koko ala globaalisti. Toimitusjohtaja uskoo kuitenkin tämän toimintatavan olevan seuraava iso askel rakentamisessa kaikkialla. ”Edut ovat niin valtavan isot. En näe muuta järkevää mallia.”
Työkalut kunnossa
Hyvä suunnittelu edellyttää hyviä työkaluja. Arkkitehtitoimistolle niistä tärkeimpiä ovat ohjelmistot.
”Meillä on parhaat ohjelmistot, mitä on suunnitteluun kehitetty. Kehitämme itseämme ohjelmien osaajina. Meillä on siinä tosi kovia tekijöitä”, Markus Haapsaari sanoo.
Toimistossa käytetään myös 3D-printteriä, jolla pystytään tulostamaan pienoismalleja helposti ja edullisesti. Seuraavaksi Kanttia2:een on tulossa tuulitunneli, jolla arkkitehdit voivat testata sääolosuhteita ja tuulen käyttäytymistä.
Eteran kuukausi-ilmoitus sopii projektiluontoisiin työsuhteisiin
Arkkitehtitoimisto Kanttia2:n toimitusjohtaja Markus Haapsaari vaihtoi muutama vuosi sitten yrityksensä eläkeyhtiöksi Eteran. ”Eteran kuukausi-ilmoitus sopi hyvin yritykselle, jolla on paljon projektiluonteisia työsuhteita”, Haapsaari kertoo. Hän on ollut tyytyväinen kumppanuuteen.
”Etera on meihin aina yhteyksissä suoraan. Se ei jää vain kasvottomaksi eläkeyhtiöksi, joka hoitaa lakisääteiset työeläkeasiat”, Haapsaari jatkaa.
Vinkin Kanttia2:n yritystarinasta tarjosi Etera.
Teksti Riitta Niskanen Kuva Timo Heikkala