Hyvä omistaja 2017 -julkistustilaisuus

Syyskuun lopussa järjestettiin Hyvä omistaja 2017 -julkistustilaisuus Eteralla. Tilaisuudessa oli paikalla Suomen vaikutusvaltaisimpia omistajia ja aiheesta kiinnostuneita henkilöitä. Tunnelma tilaisuudessa oli rento ja keskustelu vilkasta.

Hyvä omistaja 2017 -tittelillä palkittiin Julianna Borsos. Eniten yleisöääniä kahminut Borsos on tehnyt huikean kasvun yrittäjästä omistajaksi Bocap Private Equity Oy pääomasijoitusyhtiön perustajana ja pääomistajana. Samalla hän on yhtiön kautta auttanut aktiivisesti lukuisia muita suomalaisia yrittäjiä kasvamaan kohti hyvää omistajuutta.

“Yrittäjyyteen perustuva hyvä omistajuus on pitkään kuljetun polun tulosta. Siinä oravanpyörässä tulee vaivihkaa tehtyä paljon hyvää, mutta myös opitaan välillä kovimmankin kautta haasteista ja vastoinkäymisistä ja sitten tulee yhtäkkiä tällainen arvostuksen osoitus – en ole koskaan odottanutkaan mitään palkintoja, mutta kovan puurtamisen jälkeen, se ilahduttaa,” Borsos kommentoi.

Kuvassa Julianna Borsos kertoo omistajuudesta Bocap pääomasijoitusyhtiössään

Tilaisuudessa kultiin lisäksi tuoreita näkökulmia omistajuudesta Suomessa. Puheet aloitti Hyvä omistaja 2017 -raadin puheenjohtaja Stefan Björkman, toimitusjohtaja, Eläkevakuutusyhtiö Etera. “Otamme yhteiskuntana liian vähän riskiä. Ilman riskinottoa ei nimittäin synny kasvua. Instituutiot on rakennettu riskinhallintaan, ei riskinottoon. Tästä syystä instituutioiden rinnalle tarvitaan ihmisiä tarttumaan erilaisiin mahdollisuuksiin. Riskinotto onkin henkilökohtainen matka,” kommentoi Stefan Björkman.

Kuvassa Stefan Björman (Eläkevakuutusyhtiö Etera) kertoo omistajuudesta Suomessa

Henkilökohtaisesta riskinotosta hyvä esimerkki on 3 Step IT Groupin perustaja, nykyinen hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Jarkko Veijalainen. Veijalainen voitti viime vuonna Hyvä omistaja 2016 -tittelin. Hallittujen riskien otto on ollut keskeistä 3 Step IT:n huikealle kasvulle. ”Hyvä omistaja ymmärtää milloin hän alkaa olla yrityksen kasvun ja kehityksen pullonkaulana. Tällöin on aika antaa tilaa uusille, kyvykkäille ihmisille. Hyvä omistaja onkin riittävän etäällä, mutta samalla sopivan lähellä,” painottaa Veijalainen.

Kuvassa Jarkko Veijalainen (3 Step IT Group) kertoo henkilökohtaisesta matkastaan yrittäjästä omistajaksi.

”Omistaminen on taito, josta hyötyy koko yhteiskunta. Hyvin omistetut yritykset kannattavat ja kasvavat, niistä pidetään huolta,” kommentoi Marko Parkkinen, Ratkaisutoimisto Seedin toimitusjohtaja tilaisuudessa. Hän nosti lisäksi keskustelua siitä miten omistajuus nähdään Suomessa, sekä näkemyseroista ketjussa toimitusjohtaja – johtoryhmä – hallitus. Future CEO -tutkimuksen mukaan hallituksen on oltava hereillä, sillä toimitusjohtajat eivät aina ole hyvin ajantasalla missä yrityksessä mennään tai kerro siitä hallitukselle.

Kuvassa Marko Parkkinen (Ratkaisutoimisto Seedi) kertoo 7-12 -vuotiaiden lasten mielipiteitä sanasta ”omistaja”

Hyvä omistaja 2017 -äänestyksessä oli ehdolla laajasti erilaisia hienoja omistajia, jotka ovat työllään ja osaamisellaan kehittäneet koko suomalaista yhteiskuntaa. Tänä vuonna haettiinkin laajasti erilaisia ehdokkaita: enkelisijoittajia, pääomasijoittajia, perheyrityksen omistajia tai kädet savessa oman yrityksensä perustaneita, nyt omistajan rooliin siirtyneitä henkilöitä.

Tilaisuudessa Kauppalehden kunniamaininnan sai Kim Väisänen, joka on herättänyt laajasti keskustelua omistajuuden ja yrittäjyyden eteen. Väisänen kannustaakin kaikkia aktivoitumaan ja nostamaan keskustelua omistajuudesta yhä laajemmin.

Kuvassa Emil Elo (Kauppalehti) ja Kauppalehden omistajavalinnalla palkittu Kim Väisänen 

Keskusteluun voit itse osallistua kommenttikentässä alla sekä sosiaalisen median kanavistamme Facebookissa tai Twitterissä @omistajaksi