”Seuraa aina rahan jälkiä, niin tiedät, kuka valtaa käyttää”. Näin minua opetti karismaattinen ruotsalainen journalisti Sven-Ivan Sundqvist aikoinaan, kun olin nuori pörssitoimittaja. Hänen opetuksensa oli, että toimittajien pitää avata valtarakenteita, tuoda talouteen läpinäkyvyyttä, ja että omistajien tunteminen oli yksi avain näihin.
Sundqvistin kokoamia laajoja omistusaineistoja käyttäen kirjoitimmekin kollegoiden kanssa tuolloin kasapäin juttuja siitä, millaisia omistajia ovat suomalaiset rahasuvut, säätiöt ja muut suuromistajat. Miten kiehtova maailma avautuikaan omistajia tutkimalla!
Vuosien mittaan suomalainen omistus on muuttunut ja monipuolistunut harppauksin. Monet yrittäjät ovat siirtyneet elämässään vaiheeseen, jossa he sijoittavat omaisuuttaan uusien menestystarinoita ravitsemaan, versomaan ja kasvamaan.
Entisaikojen pääomaköyhä Suomi on nykyään monien menestystarinoiden maa, vaikka vielä on paljon tietä kuljettavana.
Omistajavallankäyttäjän tunteminen on yhteiskunnallisesti ja esimerkiksi sijoittajan kannalta tärkeää, mutta se on vain kolikon toinen puoli. Vähintään yhtä tärkeä kysymys on se, miten omistaja omistaa. Millaiset arvot, strategiset tavoitteet, aikajänne omistajalla on? Entä miten hän on tavoitteissaan pärjännyt? Jos me näemme omistamisen vain rahan tekemisen näkökulmasta, näemme vain pienen siivun isosta kokonaisuudesta.
Seedin aloittama Vuoden Hyvä omistaja -kisa on tärkeä siksi, että omistaminen on vastuullista suurten mahdollisuuksien toimintaa, jossa osaaminen ja ymmärrys punnitaan. On tärkeää nostaa esiin suomalaisia osaavia ja menestyneitä omistajia ja antaa heille arvostusta.
Omistajuuden ammattilainen Tero Luoma on kirjoittanut laajan ja loistavan teoksen omistamisesta. Hänen yksi luonnehdintansa kuuluu, että suomalaisen omistajuuden historia on lyhyt ja traaginen. Liian usein tavoitteet ovat pilvissä ja kiihdytys päättyy seinään.
Suomalainen omistaminen on pitkään ollut paljolti valtiokeskeistä ja jähmeää, mutta omistajuutemme on muuttunut vauhdilla. Omistaminen monipuolistuu, on aktiivista ja siinä painottuu myös valmentajaomistaminen – eli parhaimmillaan omistajien määrä nousee ja omistajuuden taidot kasvavat. Hyvät omistajat tarvitsevat tunnustusta, sillä he luovat elinvoimaa yrityksiin ja siten myös koko yhteiskuntaamme.
Hanna Eskola on Kauppalehden toimittaja ja Hyvä omistaja 2019 -raadin jäsen.