Hyppy uuteen rooliin 23 vuoden jälkeen

Tiedätkö yrityksen, jonka pyyhkeisiin kätensä on kuivannut lähes jokainen suomalainen, ja jonka vaatteisiin pukeutuvat Intian suurten lääketehtaiden työntekijät?

Kyseessä on siis tuttu, mutta samalla ehkä monelle vielä etäiseksi jäänyt kiehtova, kansainvälinen perheyritys Lindström.

Tulevaisuus näyttää valoisalta jo 23 maassa toimivalle tektiilipalvelualan konkarille.

Liikevaihto ylsi viime vuonna yli 300 miljoonaan euroon ja tässä perheyrityksessä pyritään tarjoamaan pitkiä työuria vielä tänäkin päivänä.

Seitsemän vuotta sitten, 23 vuoden jälkeen Lindströmin operatiivisessa johdossa Jukka Roiha jätti toimitusjohtajan tehtävät ja siirtyi perheyrityksen hallituksen puheenjohtajaksi.

Tämä oli suuri muutos yritykselle, mutta ennen kaikkea hänelle itselleen.

Takana oli pitkä ura yritysmaailman sykkeessä. Jukka Roiha lähti kasvattamaan osaamistaan maailmalla Koneen palveluksessa jo 70-luvulla. Koneelta ja siirtyi Saksaan kaupalliseksi sihteeriksi ja isänsä pyynnöstä perheyrityksen johtoon vuonna 1985. Vuoden liikemieheksikin valittu Roiha lähti systemaattisesti kansainvälistämään yritystä jo 90-luvun alussa.

Siirtyminen toimitusjohtajan paikalta vaati tarkan valmistelun. Nyt hän valottaa oppejaan tältä matkalta toimitusjohtajasta hallituksen puheenjohtajaksi, sekä yrityksen että siirtyvän toimitusjohtajan näkökulmasta.

Valmistaudu muutokseen jo vuosia ennen h-hetkeä

”Jo kaksi vuotta ennen suunniteltua eläkkeelle siirtymistäni palkkasin varatoimitusjohtajaksi henkilön, josta kaavailin uutta toimitusjohtajaa. Halusin, että ehdimme molemmat tutustua toisiimme rauhassa, sekä hän yritykseen ja yritys häneen. Rekrytointi osoittautui nappivalinnaksi. Nyt Juha Laurio on johtanut Lindströmiä jo seitsemän vuoden ajan.”

Huomio muutos myös henkilökohtaisessa elämässäsi

”Myös johtajan henkilökohtaisessa elämässä on valmistauduttava suureen elämänmuutokseen kun aktiivinen työura on jäämässä taakse. On rakennettava myös muuta elämää työn ulkopuolella ja muuta työtä perheyrityksen rinnalle. Jos koko elämäsi keskityt vain yhteen yritykseen ja jätät muut tehtävät ja ihmissuhteet sekä vapaa-ajan huomiotta, odottaa työuran jälkeen suuri shokki.”

Pudota työkalut

”Kun omistaja-toimitusjohtaja siirtyy pois operatiivisista tehtävistä, on luovuttava työkaluista eikä vain näennäisesti siirryttävä hieman sivuun. Etenkin perheyrityksessä riski kahden johtajan malliin sortumisessa on äärettömän suuri.

Minulla ei ole ollut enää toimistolla omaa työpistettä hallitukseen siirryttyäni. Luovuin jopa Lindströmin sähköpostista ja puhelimesta. Pidin myös hiljaiseloa murrosvaiheessa, enkä näyttäytynyt toimistollamme moneen kuukauteen eläkkeelle siirtymiseni jälkeen.”

Anna henkinen ja fyysinen tila uudelle johtajalle

”On koko yhtiön etu, että entinen toimitusjohtaja antaa seuraajalleen henkisen ja fyysisen tilan uudessa positiossa kasvamiseen. Tämä ei tarkoita kuitenkaan, etteikö toimitusjohtajan ja hallituksen välillä olisi kommunikaatiota. Tapaamme Juha Laurion kanssa vähintään kuukausittain.

Kun asioita alettiin tehdä Lindströmillä eri tavalla, en voi sanoa, että se olisi aina ollut minulle helppoa. Aluksi oli vaikea hillittävä itseäni puuttumasta operatiivisiin asioihin. Mutta nyt olen sinut roolini kanssa. Luottamuksen ansiosta voin seurata Lindströmin kasvua ja tarinan jatkumista tyytyväisin mielin välimatkan päästä.”

Jukka Roiha on Lindströmin hallituksen puheenjohtaja.

Lindströmin tarinan tarjosi Ratkaisutoimisto Seedi.