Yrittäjähenkiset omistajat ovat intohimoisia johtajia

Hyvä omistaja -hankkeen tarkoituksena on nostaa esille omistajuuden merkitystä yhteiskunnassa ja Hyvän omistajan valinnalla tuodaan esille taitavia suomalaisia omistajia sekä heidän hienoa panostaan yritysten kasvun ja kehittymisen tukemiseksi.

Tänä vuonna ehdokkaita on laajasti eri ryhmistä: businessenkeleitä, pääomasijoittajia, perheyrittäjiä sekä kädet savessa oman yrityksensä perustaneita, omistajan rooliin siirtyneitä henkilöitä.

Seuraavaksi esittelemme yrittäjähenkisiä omistajia, jotka ovat intohimoisesti rakentaneet omistamaansa yritystä sen alkutaipaleelta lähtien. Yrittäjähenkisyys on merkittävä tekijä haettaessa kasvua, innovoitaessa ja etsittäessä paikkaa uusilla markkinoilla. Tätä omistajajoukkoa voidaan kuvailla Suomen mittakaavassa merkittäväksi kasvun luojaksi ja mahdollistajaksi.

Lue alta lisää yrittäjähenkisistä ehdokkaistamme Hyväksi omistajaksi 2017. Kuvaukset on koottu jo äänestäneiden perusteluista.

Mika Anttonen

Anttonen on luonut pitkän ja mielenkiintoisen menestystarinan ST1:ssä, jonka perustamisen jälkeen hän siirtyi pian omistajaksi. Anttonen sijoittaa lähes kaikki yrityksen tuotot vastuullisesti uusiutuvaan energiaan tai muihin ”sustainable change” bisnesideoihin.

Hän tukee myös vähävaraisten nuorten jääkiekkoa, ja Anttosen onkin kuvailtu olevan nuorten asialla, sympaattinen sekä uusiutuvan energian puolestapuhuja.

Anttosesta on sanottu mm. seuraavaa: “Erinomainen tarina. Toimii alalla, jossa globaalit tai valtio-omisteiset yhtiöt ovat perinteisesti hallinneet myös vähittäismarkkinoita.”

“Vastuullinen ja ympäristöasiat huomioon ottava omistaja. Anttosen St1 ja Shell tarjoavat jo laajasti jätteestä valmistettuja polttoaineita!”

heidi_jaara_balmuirHeidi Jaara

Heidi Jaara on luonut Balmuirin, joka on nopeasti kasvava ja kansainvälisesti menestynyt yritys. Omistajana hän vaatii sekä itseltään että yhteistyökumppaneiltaan eettisiä toimintatapoja.

Äänestäneet ovat nostaneet Jaaran vahvuudeksi Nokian kansainvälisen myynnin osaamisen kääntäminen aivan toiselle toimialalle, sillä peloton lähteminen brändi-toimialalle ei ole perinteisesti ollut Suomen vahvuus. Tuote on viety heti ulkomaille jopa niin, että Suomen myynti on alkamassa vasta 10 vuotta yhtiön perustamisen jälkeen. Omistajana Jaaraa arvostetaan lisäksi kyvystään hoitaa talous asiallisesti ja kasvua rahoittamalla.

Heikki Kyöstilä

Kyöstilä on hammaslääketieteellisiä instrumentteja valmistavan Planmeca Oy:n toimitusjohtaja. Yritys on kasvattanut kansainvälistä vientiään hallitusti ja kehittää sekä tuottaa tuotteitaan Suomessa. Kyöstilää on luonnehdittu miellyttäväksi ja fiksuksi pomoksi, joka on panostanut myös nuoret töihin -projektiin.

Kyöstilän omistajuus on äänestäneiden kommenttien perusteella kehittynyt “fantastisesti yrityksen mukana”.

Tomi Pulkki

Pulkki on taidokas omistaja, joka määrätietoisesti tehnyt HopLopista jokaisen suomalaisen tunteman leikkipuistobrändin.

Seppo SaarelainenSeppo Saarelainen

Vuonna 1988 Saarelainen osti yhtiökumppanin kanssa betonielementtitehtaan Iisalmesta, jonka nimeksi laitettiin Betonimestarit Oy. Lama painoi päälle, mutta se ei yrityksen kasvua haitannut, vaan yhtiön liikevaihto 40 kertaistui ensimmäisen 10 vuoden aikana yritysostoin ja yksiköiden kehittämisen myötä.

Vuonna 2000 Saarelaisen ja kumppanin tiet erosivat, jolloin Saarelainen perheineen jäi pyrittämään betonielementtiliiketoimintaa. Samana vuonna hän myi 3 tehdasta, jättäen itselleen Iisalmen tehtaan, sairasti leukemian ja palasi sairauden jälkeen entistä ”nälkäisempänä” betonielementtiliiketoimintaan mukaan. Tänä päivänä yrityksen liikevaihto on n. 65 Me ja se työllistää eri puolella Suomea n. 250 henkilöä.

Tämän lisäksi Saarelaiselta on riittänyt aikaa toimia business-enkelinä oman yhtiönsä, Invest Saarelainen Oy:n puitteissa, olla mukana erilaisissa luottamustehtävissä, niin yrittäjäjärjestössä, EK:ssa, RT:ssä kuin eläkevakuutusyhtiöissäkin.

Yrityskauppoja hän on tehnyt yli 20 ja pitänyt aina huolen siitä, että yhtiöissä on omistajan kasvot.
Yhteiskuntataseena, yhteisöverojen osalta, yritysryhmä on maksanut n. 30 Me ja työllistänyt yli 5000 miestyövuotta.

harri_sjoholmHarri Sjöholm

Sjöholm on luonut Robitista voimakkaasti kasvaneen kansainvälistyneen pörssiyhtiön, jonka markkina-arvo on tuplaantunut listaamishetkestä. Kasvukulttuuria hän vie eteenpäin kokeneen hallituksen ja johdon kanssa. Omistajana hän ajattelee aina ensin yhtiön parasta ja kansainvälisesti vastuullista toimintaa ja omistajuutta.

 

mikko_wiren

Mikko Wirén

Pihlajalinnan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, joka on kehittänyt muutaman lääkärin unelmasta yhden Suomen suurimmista terveydenhuollon pörssiyhtiöistä. Hän on vastuullinen, työntekijöistään huolehtiva, sitoutunut omistaja ja jatkuva kehittäjä. Wirén on sote-uudistuksen edelläkävijä, jolla on “sydän oikealla paikalla”.

Wirénin on kuvailtu olevan “pitkäjänteinen uudistaja, jolla on vahva tahto pitää terveyspalvelut suomalaisina. Vahva suomalaisen yhteiskunnan kehittäjä ja tukija.”

“Mikko on innovatiivinen ja sinivalkoinen, rohkea toimija, joka on oikeaan aikaan oikeassa paikassa.”

tuula_virtanen

 

Tuula Virtanen

Perheyritys Walki Medical Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja. VIrtanen on määrätietoinen, tuloshakuinen, vahva ja empaattinen johtaja. Virtaa löytyy sparraamaan myös uutta yrittäjää.

 

yom_hyva_omistaja_2017Hyvän omistajuuden kriteerit voit käydä lukemassa sivuiltamme täältä.